Matrix Resurrection İncelemesi: Tavşan Deliğine Geri Dön

Burada Matrix Resurrections ile inceleme yapıyoruz. Keanu Reeves ve Carrie-Anne Moss, ilk duyurulmasından bu yana merakla beklenen bu yapımda ikonik rollerine geri dönüyorlar. Serinin dördüncü filmi, vizyona girdiği andan itibaren eleştirmenleri ve sinemaseverleri birbirinden ayırmayı başardı. Peki hangi taraf haklı?

1999 yılında izleyiciyle buluşan Matrix filmi, bilim kurgu dünyasını sallamayı başardı. Matris sorunu, o zamana kadar pek tartışılmayan tuhaf bir felsefi soru ve teknoloji geliştikçe film izle daha da artıyor. Ve Wachowski’ler bu fikri senaryoya aktarmakta çok başarılı oldular ve ardından seyirciyi sorunun ortasında bıraktılar. İlk filmin başarısının ardından iki bölüm daha çekildi. Ancak bu eserler hikâyenin özünden saptıkları gerekçesiyle çeşitli eleştiriler almıştır.

Seri, Lana Wachowski’nin Dirilişi ile neredeyse “yeniden doğdu”. Ama bu doğum seyirciyi ikiye böldü. Bir yandan, devam filmini bir başarı olarak kabul edin, çünkü The Matrix filmlerinin felsefi arka planını alıyor ve onları daha ileriye götürüyor. Öte yandan karşı taraf, filmin mantık hatalarıyla dolu olduğunu ve romandan sonra anlatıyı başarılı bir şekilde ele alamayacağını belirtti. Açıkçası, Lana Wachowski’nin bilinçaltında söylemek istediklerini aktardığını ve eleştiriyi ikiye ayırma yeteneğini hissediyorum. Filmin beğenilen ve beğenilmeyen birçok yönü var; Choice and Command, Neo ve Agent Smith veya 0 ve 1 gibi.

Ancak Lana Wachowski’nin Matrix’i filmin dışında da devam ettirebilmesi, filmin harika olması gerektiği anlamına gelmiyor. Ayrıca büyük fırsatları kaçıran, aksiyon sahnelerini işlemeyen bölümler de var ve senaryo gereksiz yere hızlı akıyor. İlk üç filmi hızlıca tekrar etmeye çalışıyormuşsunuz gibi geliyor.

Ancak uzun bir aradan sonra vizyona giren serinin son filmini daha iyi anlatabilmek için bazı alt yazılara ayrı ayrı bakalım.

Bir numaralı hikaye, Matrix Resurrection ne anlatıyor?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, iyi bir hikayeye sahip olmak ve onu gerçekten iyi bir şekilde anlatmak iki farklı şeydir. Diriliş için en büyük engel budur. Bir bilgisayar programında yaşadığımızı açıklamaya çalışmak ve bunu insanların gerçeklik anlayışını etkileyecek düzeyde yapmaya çalışmak bir hikaye için harika bir temeldir. Ancak, bunu açıklamak tamamen farklı bir konudur. Matrix serisinin ilk üç filmi bu transferi çekmeyi başardı. Ama garip bir şekilde, dördüncü film ilerlemedi.

Website: superfullhdfilm.net

Bu Haberi Paylaşın