Makula Deliği Görmeyi Nasıl Etkiler?

Makula deliği gibi günümüzde görülen göz hastalıkları oldukça yaygın görülmeye başlanmıştır. Görme oranını düşüren ve hastaların hem sosyal hem de iş hayatını olumsuz etkileyen göz hastalıklarının günümüzde tıbbın gelişmesi ile birlikte tedavileri de mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla da hastalar, görme oranlarında düşme yaşadıklarını fark ettiklerinde mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.

Makula Deliği Nedir?

Makula deliğinin göz organında önemi oldukça büyüktür. Nitekim gözlerde etrafı net görmeyi sağlayan, renkleri keskin ve doğru tonlarda görmeyi sağlayan retinadaki makula deliğidir. Retina bölgesinde bulunan bu delik, görme oranını düşürebildiği gibi göz sağlığını ciddi oranda bozabilir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Erken evre ve ileri evre olarak gelişme gösteren makula deliği erken evrelerde hastanın düz çizgilerde kırılma ve dalgalanma gibi belirtiler görmesine neden olur. Retinadaki bu delik büyüdükçe ileri evre meydana gelir ve görme merkezinde kalıcı bir leke meydana gelir. Bu leke görme oranını ciddi anlamda düşürür.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

50 yaş ve üzeri olan hastalarda görülen makula deliği teşhisi konulan her üç hastadan ikisi kadındır. Genellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda görülmekle birlikte özellikle kadınlarda çok sık görülen göz hastalıklarının başında makula deliği hastalığı gelir.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Bulanık görme makula deliği belirtilerinin başında gelir. Bulanık görme ile birlikte çevresini çarpık görmeye başlayan hasta, delik büyüdükçe düz çizgilerin kırıldığını görür. İleri evrelerde ise görme merkezinin ortasında bir leke oluşur ve hasta merkezi görmemeye başlar.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Makula deliğinin tanı sürecinde birçok yöntem ve teknik kullanılır. İlk olarak hasta göz muayenesine girer ve ardından damlalı göz dibi muayenesi ile göz arkası muayene edilir. Daha sonrasında ise görme merkezini daha net görebilmek için hastaya göz tomografisi çekilir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Bir göz hastalığı olan katarakt, alanında uzman olan hekimler tarafından katarakt ameliyatıyapılarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. İleri seviyelerde görme oranını ciddi oranda düşürdüğünden hastaların zaman kaybetmeden uzman hekime başvurmaları son derece önemlidir. Ameliyat sırasında göze yerleştirilen mercek sayesinde başarılı sonuçlar elde edilir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt, zaman içerisinde hızla ilerleyerek görme kaybına sebebiyet veren bu nedenle de tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Uzmanlar için tedavi eşiği %60 görme kaybıdır. Gözünde katarakt olan ve görme kaybı %60 oranına erişmiş olan hastalar mutlaka katarakt ameliyatı olmalıdır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt hastalığının en önemli belirtisi uzak ve yakınını görememek ve sürekli bulanık görme halidir. Bu belirtilerin yanı sıra; renkleri soluk görme, ışıkta göz kamaşması, güneşli günlerde görme oranının daha da azalması, gözlerin yorulması ve sürekli baş ağrısı gibi belirtiler katarakt ameliyatı gerektiren belirtilerdir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Katarakt türleri, oluşum nedenleri ile gözün şeffaf lensini farklı noktalardan etkileyecek şekilde dört farklı türde görülebilir. Bu türlerden birisi doğuştan katarakttır. Bazı hastalarda doğuştan katarakt oluşumu gözlenir. Bunun yanı sıra ise lens kenarlarını etkileyen, lens arkasını etkileyen ve lens merkezini etkileyen katarakt türleri de sık rastlanan hastalıklardır.

Retina Dekolmanının Nedenleri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte göz sıvısının bitmesi ve gözün kuruması retina dekolmanı hastalığının birincil nedenidir. Ayrıca hastanın ailesinde retina dekolmanı var ise hastada da görülme oranı yüksektir. Yüksek miyop derecesi ve hastanın önceden geçirmiş olduğu göz ameliyatları diğer nedenler arasında yer alır.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

Retina yırtığı ile retina dekolmanıteşhisidamlalı göz dibi muayenesi ile konulur. Bunun için öncelikle göze damla dökülerek göz merceğinin ve göz merkezinin büyümesi sağlanır. Daha sonrasında mikroskop ve mercek gibi tanı araçları ile göz incelenerek eğer var ise retina hastalığı teşhis edilebilir.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Katarakt ameliyatı ve benzeri gibi geçirilen göz içi ameliyat operasyonları; çarpma, düşme ve yumruk gibi kazalar ile ailede birinin retina dekolmanı teşhisine sahip olması hastalık için birincil risk faktörleridir.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Retina dekolmanı ve retina yırtığı göz hastalığı, vitrektomi adı verilen ameliyat yani cerrahi işlemler ile tedavi edilmesi mümkün olan ciddi göz hastalıklarıdır.

Bu Haberi Paylaşın