“İstisnai” para politikaları artık “olağan” hale geliyor

Küresel merkez bankacılar, bir zamanlar olağandışı ve geçici olarak değerlendirdikleri para politikalarının artık olağan ve uzun süreli hale gelmekte olduğunu fark ediyorlar.

2008 yılındaki finans krizi ve bu yıl yeniden koronavirüs pandemisi dolayısıyla, Fed, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve bunların uluslasrarası alandaki benzerlerinin önemli kısmı, ekonomilerini resesyondan ve deflasyon tehdidinden korumak için çok daha agresif ve inovatif hale geldi.

Bu merkez bankaları son aylarda sadece parasal genişleme (QE) gibi ilk kez Lehman Brothers Holding Inc.’nin batmasının ardından uygulamaya koydukları geniş çaplı politikaları değil, aynı zamanda daha bile ezoterik poltikalar uygulamaya başladılar.

Merkez bankaları bilinmeyen topraklarda daha derinlere iniyor. Fed farklı şekilde tahvilleri satın alıyor, AMB negatif faizlerle daha yaratıcı oluyor ve Avustralya, Japonya benzeri tahvil faizlerinde kontrol stratejisini gündeme alıyor.

Küresel toparlanmanın halen belirsiz olması ve virüsün çalışanlar ve işverenlerde hasara yol açması ile birlikte, para politikasının önümüzdeki yıllarda muhtemelen, merkez bankalarının yapay bir şekilde piyasaları şişirdiği ya da fiyatlardaki yükselişi tetiklediği söylen se bile, aşırı gevşek kalmaya devam edecek.

Böyle bir görünüm, Fed’in daha önce yüzde 2 hedefinin altında kalmasından dolayı enflasyonun gelecekte ihtiyaç duyulursa bu hedef seviyesinin üzerine çıkmasına izin vereceği yolundaki kararı ile daha da güçlendi. Fed, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek ve bu durum yatırımcılrın yeni inovatif kararlar konusunda alarma geçmesine neden oluyor.

Standard Bank Döviz strateji müdürü Steve Barrow, “Koronavirüs krizi 2008’deki finans krizinden katbekat daha yıkıcı,” dedi ve “Daha sıkı para politikalarına dönüşün finans krizi sonrasına kıyasla uzun ve muhtemelen çok daha uzun olacağı yolunda çok fazla neden var” şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomileri destekleme ihtiyacının nihayetinde merkez bankalarını, belki de hükümetlerle uyum içinde, daha bile fazlasını yapmaya itip itmemek konusunda tartışmalar her geçen gün artıyor. Para politikası yapıcıları halihazırda maliye politikası yapıcıları ile, aralarındaki geleneksel sorumlululuk alanı ayrımına karşın, daha önceye nazaran çok daha yakın çalışıyorlar.

Kaynak: https://www.bloomberght.com/istisnai-para-politikalari-artik-olagan-hale-geliyor-2264227

Bu Haberi Paylaşın

2 thoughts on ““İstisnai” para politikaları artık “olağan” hale geliyor

Comments are closed.