İslam şehirleri camiler etrafında hayat buldu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gana’nın başkenti Akra’da Türkiye Diyanet Vakfı ile Hüdai Vakfı’nın desteğiyle inşa edilen Akra Furkan Camii ve Külliyesinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Erbaş, bu caminin Anadolu ve Afrika halkları arasında geçmişten gelen ortak din, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının günümüzde de güçlenmesine vesile olacağını söyledi.

İslam’ın insanlığın, huzur, güven, refahını hedefleyen ve bunu gerçekleştirecek evrensel ilkeleri ortaya koyan bir din olduğunu ifade eden Erbaş, “Camiler sadece bir ibadethane değildir. Aynı zamanda Müslüman kardeşlerinin, muhabbetlerinin mayalandığı müstesna yerlerdir. Nerede bir kubbe bir minare varsa, nerede ezan varsa, gökyüzüne yükseliyorsa hiç şüphesiz orada barış ve kurtuluşun çağrısı vardır.” dedi.

“İslam şehirleri camiler etrafında hayat buldu”

Erbaş, İslam şehirlerinin camilerin etrafında hayat bulduğunun belirterek “İlim irfan, ahlak, adalet, sevgi, saygı, şefkat, merhamet, dünyanın dört bir yanına bu kutlu mekanlardan yayılmıştır.” ifadesini kullandı.

İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinden güçlü izler taşıyan Afrika’nın, farklı ırk dil ve inanışları asırlarca büyük bir huzurla bünyesinde barındırdığını dile getiren Erbaş, Afrika’nın zengin kültür, medeniyete ve sanat mirasına sahip bir kıta olduğunu söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın dünyanın birçok yerinde insanların yardımına koştuğunu ifade eden Erbaş, “Türkiye Diyanet Vakfı’nın katkıları, ülkemizdeki hayırsever vatandaşlarımızın da destekleriyle dünyamızın birçok coğrafyasında nice camiler inşa edilmektedir. Şu anda açılışını yapacağımız Gana Akra Camii ve Külliyesi de bunlardan birisidir.” dedi.

“Afrika, fitne ve çatışma ortamına çekilmek isteniyor”

Erbaş, “Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır.” ayetini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Afrika kıtasında Müslümanlar tarafından birçok devlet kurulmuş, önemli ilim havzaları oluşturulmuş, irfan ve hikmet anlayışları ortaya çıkmıştır. Bu kıtada ancak bugün bazı ülkelerde inanç ve kimlik üzerinden tartışma alanları oluşturularak yüzyıllar boyunca huzur ve güven içerisinde bir arada yaşayan farklı inanç mensupları fitne ve çatışma ortamına çekilmek istenmektedir. Biz inanıyoruz ki ırkların, dillerin, renklerin farklılığı Allah’ın ayetlerindendir.”

Gana Akra Furkan Camii ve Külliyesi içerisinde Gana Baş Müftülüğü binası, öğretmen okulu kampüsü yer alıyor. Kampüs içerisinde ise okul, yurt, kütüphane, konferans salonu, sosyal faaliyet alanları ve kültürel birimleri yer alıyor.

Caminin kapalı alanında toplam 10 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek. Külliye içerisinde İmam Hatip Lisesi ve Öğretmen Okulu binaları da inşa edildi. Ayrıca okul 450 öğrenci kapasiteli okul ve 180 öğrenci kapasiteli yurt binası ile çok amaçlı konferans salonu, kütüphane ve yemekhanesi yer alıyor.

Törene Gana Cumhurbaşkanı Nana Addo Dankwa Akuffo-Addo, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, Gana Baş Müftüsü Şeyh Osman Nuhu Şarabutu ve yetkililer katıldı.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın