Halk son günlerde art arda yapılan zamlara tepki gösterdi

Türkiye’de son günlerde iğneden ipliğe tüm ürünlere yapılan zamlara tepki gösteren halk, bir an önce zam furyasının sona ermesini istiyor.

Türkiye’de temel tüketim ürünleri başta olmak üzere a’dan z’ye tüm ürünlere yapılan zamlar, halkı canından bezdirdi.

Yapılan zamlardan dolayı dar ve orta gelirli aileler, geçim sıkıntısı yaşarken, bazı aileler çocuklarına bakamayacak duruma geldi.

Döviz ve altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı halkın alım gücü tamamen bitme durumuna gelirken halk bir çıkış yolu arıyor.

Son günlerde yapılan zamlarla ilgili Şanlıurfalılar İLKHA’ya konuştu.

“800 lira bir insanı bir ay boyunca geçindirir mi?”

Ayda 800 liraya ile geçindiğini belirten Ahmet İnanç, “Ben bu yaştan sonra ne iş yapabilirim. 74 yaşındayım ayda 800 lira yaşlılık maaşı alıyorum. Aldığım paranın 600 lirasını kiraya veriyorum. Geriye 200 lira kalıyor. Ben 200 lira ile ne yiyeceğim ne içeceğim. 800 lira bir insanı bir ay boyunca geçindirir mi? Bir de kiracı olduğun zaman… Böyle bir yaşantı zor. Her şeye zam yapılmış bari maaşımıza da zam yapılsa. Ben 200 lira ile nasıl ailemi geçindireceğim? Başka bir gelirim yoktur. Allah millete yardım etsin.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarıma harçlık veremiyorum”

Halkın yapılan zamlardan dolayı zor durumda olduğunu belirten Asiye Kara, “Herkes ortada kalmış, fakir öldü. Ekmek bulamıyoruz ki çocuklarımıza götürelim. Bu kadar bir pahalılık olur mu? Böyle bir pahalılık olmaz. Millet rezil olmuş. Millet yürüyüşe çıksın, ortaya çıksın. Tayyip Erdoğan’a bir ses gitsin. Ben artık kiramı veremiyorum. Kiralar ve ev fiyatları uçtu gitti. Her şey pahalı oldu. Hergün bir zam geliyor. Benim çocuklarımdan ikisi okula gidiyor, vallahi çocuklarıma harçlık veremiyorum. Millet yürüyüş yaparak buna tepki göstersin.Allah hepimizin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarıma bakamaz oldum”

Yaşadığı hayat pahalılığına vurgu yapan Casım Alan, “Önceki yıllarda yılbaşında ufak bir zam geliyordu bunu normal karşılıyorduk. Geçimimiz güzel gidiyordu. Şimdi ise bir ürüne ayda 4 kez zam geliyor. Aracıma binemiyorum. İlkbaharda otogaz 3.10 lirayken şimdi 7 lira, ekmek ise 2 lira olmuş. Köyde oturuyorum 2 çocuğum var. Çocuklarıma bakamaz oldum. 7 dönümlük tarlamda mısır ektim, 7 bin lira masrafım gitti. Bu ektiğim mısırdan ne gelecek?” diye konuştu.

“Kalabalık aileler nasıl geçinecekler”

Son zamanlarda temel tüketim ürünlerine yapılan zamlara dikkat çeken Perihan Kılıç, “Son zamanlarda yapılan zamlar bizleri çok etkiledi. Coronavirus’ten dolayı geçim çok zor olmuş. Herşey pahalandı. Buna devletin bir el atması lazım. Memleketimizde iş imkanları olması lazım. Neden insanlarımız çalışmak için başka yerlere gitsin. Ekmek ve yağ pahalanmış. Kalabalık aileler nasıl geçinecekler. Geçim zor olmuş. Devletin buna bir el atması gerekir.” şeklinde konuştu.

“Pazara gidiyoruz meyve alamıyoruz”

Çiftçilerin de zor durumda olduğunu belirten Lütfü Karpiç, “150 dönüm arazi ektim, 70 bin liram gitti. Ben bu ürünlerden ne kaldıracam. Mazot, gübre, ilaçın fiyatı bellidir. Pazara gidiyoruz meyve alamıyoruz. Un ve şeker alamıyoruz. Durumumuz çok kritiktir son derece perişanız.” dedi.

“Zamlar almış başını gidiyor”

Geçen yıl 3 lira olan bir ürünün bugün 5 lira olduğunu söyleyen Mithat Taş, “Zamlar almış başını gidiyor. Zam bana da sana da var. Geçen sene 3 lira olan ürün, bugün 5 lira olmuş. Parası olan seviniyor, borcu olan üzülüyor.” dedi.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın