Gebelik hesaplaması için en önemli bilgi son adet tarihi (sat) bilinmesidir. Bu tarih üzerinden 40 hafta hesaplanarak doğum planlaması yapılır.
Gebelik Haftası Hesabı
Gebelik hesaplaması için anahtar kelime son adet tarihidir. Çünkü bebekler sat üzerinden 40 hafta sayıldıktan sonra doğacaktır. Eskiden hamilelikler 9 ay 10 gün olarak hesaplanırdı. Artık bebeğin gelişiminin detaylı takibi ve daha sağlıklı nesiller hayata getirilmek için detaylı kontroller yapılmaktadır. Hamileliğin ilk haftalarından itibaren hafta hafta anne ve bebek kontrol edilir.
Hamile anne doktora gittiğinde ilk olarak sat sorulur ve bu tarihten itibaren bebeğin kaç haftalık olduğu hesaplanır. Örneğin sat tarihi 1 Ocak olan anne adayı için bu tarihten 40 hafta hesaplanacak ve tahmini doğum tarihi 7 Ekim olacaktır. annenin mevcut gebelik haftası için de 1 Ocak tarihinden itibaren geçen zaman baz alınacaktır.
Eğer anne adayı son adet tarihini bilmiyorsa doktor tarafından ultrasonla bebeğin gelişimi ölçülecektir. Bebek kaç hafta ile uyumluysa gebelik hesaplaması bu şekilde takip edilecektir. Geç döllenme gibi hallerde de sat değil ultrason verileri baz alınır.
Gebelik Ay Hesabı
Gebeliğin ay hesabı içinse her 4 hafta 1 ay olarak hesaplanır. Ancak 4 hafta 28 gün yaptığından hesaplama eksik çıkacaktır. Bunun yerine sat tarihinden 1 ay geçmesi ile bebeğin 1 aylık olduğu hesaplanır. Tahmini doğum tarihi ise sat üzerinden 9 ay 10 gün hesaplanarak bulunur.
Ay hesabı yapılırken ise 1 Ekim tarihinde bebek 9 aylık olacaktır. Tahmini doğum ise 10 Ekim olacaktır. Görüldüğü gibi arada 3 gün gibi cüzi bir fark bulunmaktadır. Bu nedenle doktorlar gebeliği hafta üzerinden takip etmektedir. Bebekler genellikle 36-42 haftada dünyaya gelmektedir. Gebelik nasıl hesaplanır sorusunun cevabı ay da gün üzerinden olabilecektir. İkisi de hemen hemen aynı sonucu verecektir.
Cinsiyet Hesaplama
Gebelikte bebeğin cinsiyetini öğrenmek içim 15. haftayı beklemek gerekir. Bu kadar bekleyemeyecek kadar heyecanlı olan anne ve babalar Çin takvimi, Japon takvimi ve Rus takvimi gibi geleneksel yöntemler ile cinsiyet hesaplama yapılabilir. Bu takvimlerde sat, anne ve babanın doğum tarihi gibi veriler kullanılarak tahminde bulunulur. Cinsiyeti kesin olarak öğrenmek içinse ultrason muayenesi şarttır.