Fuat Oktay MÜSİAD’ın iftar yemeğinde konuştu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yapılan düzenlemelerde birçok sektörün dahil edildiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (MÜSİAD) Ankara’nın Altındağ ilçesinde iftar programı düzenlendi. İftara, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci katıldı.

Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yapılan düzenlemeleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, gıda ürünlerindeki KDV oranını üretim, toptan ve perakende aşamalarının tamamında yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü söyledi.

Fuat Oktay, “Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun ve bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak güncelledik. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini değiştirerek, turizm yatırımlarını da dahil ettik. Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine, KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecekler. İmalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara, bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulmaya başlıyor.” dedi.

2021 yılı itibariyle Ankara’nın toplam ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla yaklaşık 9,5 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirten Fuat Oktay, ” KOSGEB tarafından 2021 yılında Türkiye genelinde 1,7 milyar lira tutarında destek sağlanmış, söz konusu desteklerin yüzde 9,7’si Ankara’ya ayrılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021 yılında Ankara’da yatırım yapılmak üzere 671 teşvik belgesi düzenlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Programda bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gündeminde enflasyon vardı.

Bakan Nebati, “Kur stabil olduysa faiz de gündemden çıktıysa, enflasyonu da er ya da geç birlikte alaşağı edeceğiz. Atmış olduğumuz bu adımlara rağmen, beklentilerdeki bozulmanın etkisi ile oluşan enflasyon ataletini, alternatif yatırım araçları gibi enstrümanları geliştirerek kıracağız. Yılsonunda enflasyonun makul bir seviyeye indiğini ve bu inişin devam ettiğini göreceğiz. Güneş enerjisi santrali (GES) ve sulama kanalları yatırımları gibi tarımsal üretimi artırmaya yönelik atacağımız adımlar ile tarım ürünlerinin daha uygun fiyatlardan piyasaya sunulmasını sağlarken aynı zamanda yeni atacağımız adımlarla da ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın