Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünyada savaş ve şiddetten kaçan insan sayısının 2020 yılında yüzde 4 artarak yaklaşık 82,4 milyona ulaştığını belirtti.
UNHCR’nin Cenevre’de yayınladığı rapora göre, 2019’da 79,5 milyon olan dünya genelindeki mülteci sayısı bu yıl 82,4 milyona ulaştı.
Böylece mülteci sayısında yüzde 4 gibi bir artışın olduğuna dikkat çekilen raporda, 82,4 milyondan 48 milyon kişinin, bulundukları ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden oluştuğu kaydedildi.
Öte yandan 2020 boyunca başta Etiyopya, Sudan, Sahel eyaletleri, Mozambik, Yemen, Afganistan ve Kolombiya’daki krizler nedeniyle mülteci sayısı 2,3 milyon arttı.
Raporda, evlerini terk etmek zorunda kalanların yüzde 42’sinin reşit olmadığı ve “özellikle savunmasız” durumda oldukları kaydedildi.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Her sayının arkasında evlerini terk etmeye zorlanan insanlar var” diyerek, onların ilgiyi, desteği ve “çözüm bulmayı” hak ettiklerini vurguladı. Grandi, sorunları çözmek için “çok daha büyük bir siyasi iradenin” gerektiğine dikkat çekti.
UNHCR, 2018 ile 2020 yılları arasında yaklaşık 1 milyon çocuğun “mülteci olarak doğduğunu” tahmin ediyor.
Uzmanlar, 2020’de pandeminin zirvesinde 160 ülkenin sınırlarını kapattığına ve 99 devletin bu salgın tedbirlerinde korunmaya muhtaç yabancıları topraklarına kabul etmek için istisna yapmadığına dikkat çekiyor.
2020 yılında 3,2 milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve 251 bin mülteci evlerine döndü. 33,8 bin mülteci daha önce sığındıkları ülkelerin vatandaşlığını aldı.
İLKHA