Buhar Kazanı Kullanım Alanları

Buhar kazanı yüzeylerinin bir tarafında sıcak su bulunan ve diğer tarafında ise ısı veren bir yakıtın yakılması neticesinde meydana gelen alev-duman emisyonlarının dolaştığı yollara sahip kapalı basınçlı kap olarak tanımlanabilir. Buhar kazanları suyun ısıtılarak buharlaşmasını sağlar. Buhar kazanı tüpten alınan enerji sayesinde yakıt yardımı ile kaynaması ve buhar elde edilmesi için ısıtılan ısı değişim sistemidir. Üretilen ısı daha sonra sisteme buhar olarak dönmektedir. Buhar boru sistemlerinden ısıtılan ekipmana doğru akar. Kendi arasında farklı modellere ayrılmaktadır.

Buhar Kazanı Nasıl Seçilir?

İşletmenin duyabileceği buhar basınç değeri ve buhar kapasitesi farklı olabilir. Çok küçük değer farklılıkları önemli değişikliklere yol açabildiği için hesaplama yapıldığında yuvarlama yapılmamalıdır. Gereğinden büyük buhar kazanını tercih etmekten kaçınmalısınız. Çünkü ihtiyaç duyduğunuzdan daha büyük olanlar buhar hızının düşmesine sebep olmakta ve verimsiz bir şekilde buhar enerjisinin tüketilmesine yol açar. Buhar kazanı seçimi net ve doğru verileri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. İşletmede buhar ihtiyacının bulunmadığı zamanlarda buhar kazanı ısınma amaçlı kullanılmamalıdır. Bu tesisin ve işletme maliyetlerinin yüksek olmasına neden olabilir. Tesisin ısıl kapasitesine göre sıcak su kazanı veya kızgın su kazanı sistemleri kullanılması gerekmektedir. Model seçimi yapılırken ani buhar çekim miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu değerlerin çok yüksek olması durumunda sisteme bir buhar aküsü ilave edilmesi gerekmektedir. Bir diğer seçenek olarak kısa sürede devreye giren bir su borulu buhar jeneratörü konulmalıdır. Kazan dairesi düzenlemesi yapılırken çalışma koşulları ve mahalli idarelerin istediği kazan sınıflandırma kuralları göz önüne alınmalıdır.

Buhar Kazanı Kullanılan Sektörler

Bu ürünler ağaç, kimya sanayi, gıda sanayi, tekstil ve otomotiv gibi tesislerde, kağıt, ve lastik gibi ürünlerin üretiminde pişirme ve kurutma gibi yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulan işlemlerde kullanılmaktadır. Buhar kazanı endüstrinin birçok alanında kullanılmaya uygundur. Gıda endüstrisinde sterilizasyon ve hijyen işlemlerinde etkili şekilde kullanılmaktadır. Gıda endüstrisinin üretim aşamalarında da kullanılabilmektedir. İlaç üretiminde de oldukça kullanışlıdır. İlaç sektöründe hijyen işlemleri buhar kazanı ile sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra ahşap üretiminde de etkili role sahiptir. Şekillendirme işinde kullanılır, bundan dolayı mobilya sektöründe önemli bir role sahiptir. Bununla beraber inşaat malzemesinin çeşitli üretim aşamalarında ve kağıt üretiminde de kullanıldığı bilinen bir şeydir. Elbette bu ürünün kullanım alanları sadece endüstri ile alakalı değildir. Buhar kazanları ısıtma sistemlerinde de sıkça tercih edilmekteler. Kükürt ilavesiyle bir malzemeyi daha sağlam hale getiren vulkanizasyon adlı işlem kauçuk üzerinde kullanılmaktadır. Buna özel tasarlanmış buhar kazanları vardır. Kimyasal işlemlerde gereken kuvveti sağlama amacıyla buhar kazanları tercih edilmektedir.

 

hisarmak.com.tr

Bu Haberi Paylaşın