Aşı olanlar da önlem almaya devam etmeli

COVID-19 aşısı önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak. Sağlık çalışanları başta olmak üzere risk grupları ve yaşa göre aşılama yapılacak. Bu süreçte aşı olanların, rehavete kapılmadan korunma tedbirlerine devam etmesi gerekiyor.

Aylardır beklenen müjdeli haber geldi. Koronavirüs aşısının Türkiye’de uygulanmasına günler kaldı. Sağlık Bakanlığının aşılama planları hazır. En başta, koronavirüsle savaşta en ön cephede mücadele eden sağlık çalışanları aşılanacak. Ardından risk grupları ve yaş analizleri çerçevesinde toplumun geri kalanına kademeli olarak aşı yapılacak.

Uzun zamandır bu gelişmeyi bekleyenler bir yandan da kafalarında beliren sorulara cevap arıyor. Aşı ne kadar koruma sağlayacak? Korunma tedbirlerine devam etmek gerekecek mi? En önemlisi de aşılamayla birlikte salgın sona erecek mi? Tüm bu soruların cevabını Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, Prof. Dr. Recep Öztürk ve Prof. Dr. Serhat Ünal TRT Haber için verdi.

Sağlık Bakanlığı dağıtım planını yaptı

COVID-19’la ilgili aşılama çalışmaları dört aşama halinde yapılacak. İlk etapta sağlık çalışanları, 65 yaş üstü bireyler, engelliler, koruma evlerinde kalanlar ve kalabalık yerlerde yaşayanlar var. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çok iyi bir planlama yaptığını ifade eden Koronvirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “Aşı uygulanacak kesimlerin sayıları, yerleri ile aşıların nerede kimler tarafından yapılacağı belli. Hangi bölgeye, illere aşıların nasıl götürüleceğine dair çok ince ayrıntılar dahil hepsi programlandı” diyor.

Aşıların uygulanmadan evvel inceleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Hasöksüz, yapılacak çalışmayı şöyle anlatıyor:

“Aşılardan örnekler alınarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) ait laboratuvarlarda incelenecek. Herhangi bir zararlı madde var mı, etkinliği nasıl, toksik bir şey içeriyor mu gibi her türlü analiz yapılacak. Eğer olumlu sonuç çıkarsa aşının uygulanmasına karar verilecek.”

Kaynak: https://www.superbayan.net/asi-olanlar-da-onlem-almaya-devam-etmeli/412h/

Bu Haberi Paylaşın