Ali Koç: Türkiye’de hakem krizi var

Hakem kararlarında lehte ve aleyhte standartsızlık olduğunu ifade eden Ali Koç, özellikle Antalyaspor, Sivasspor ve başka bazı kulüplerin de ciddi bir serzeniş içinde olduklarını belirtti. Ali Koç, kendilerine yönelik algı yapıldığını ve hakem hatasıyla kastı ayırt edebilecek durumda olduklarını ifade ederek, “Ben maçlarda tek tek pozisyonlara girmek istemiyorum ama bilmek istiyorum. Açıklasınlar, desinler ki sizin futbolcunuz yalan söylüyor, hakeme hakaret etti, şu nedenle o sarı kartı gördü. Hakaret ettiyse zaten kırmızı kart görmesi lazım” dedi.

Ali Koç, Mesut Özil’in ise çok iyi bir Fenerbahçeli olduğunu belirterek, “Ekonomik şartlarla ilgili o zamanda söylemiştim. Bugün de söylüyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü, böyle ekonomik şartları kaldırabilecek konumda değil. Bizim için çok güzel bir rüya. Rüya gerçekleşirse ne ala ama gerçekleşmesi zor bir rüya” ifadelerini kullandı.

“ENTERESAN BİR YAZ DÖNEMİ GEÇİRDİK”

Enteresan bir yaz dönemi geçirdiklerini belirten Alı Koç, “Gerek limitler, gerek finansal fair play sınırları, gerekse finansal imkanlarımız çerçevesinde güzel bir yaz dönemi geçirdik. Burada Erol hocaya, Emre Belözoğlu’na, Selahattin Baki’ye, Mustafa Kemal Danabaş’a teşekkür ediyorum, gerçekleşen ve gerçekleşmeyen tüm transfer çalışmalarında gayet olumlu işler çıkardıklarını düşünüyorum. Tabii önemli olan sahadaki performans. Mümkün olduğu kadar biz polemiklerin, kavganın, tartışmaların, kısır çekişmelerin dışında kalmayı istiyoruz. Fenerbahçe ile ilgili yaşanan hakem sorunlarını kısır çekişme olarak görmüyorum. Hakemlik sorunlarını aşamamayı kısır çekişme olarak görüyorum” dedi.

“MİLYONLARCA TARAFTARIN SESİNİ DİNLERSENİZ, ÇOĞUNLUĞUN DÜŞÜNCESİ GEÇERLİ DİYE BAKARSAK, CİDDİ BİR SIKINTI VAR”

Sahaya odaklanmak istediklerini ancak kendileri dışında gelişen olaylar olduğunu ifade eden Ali Koç, “Kaptanın dediği gibi biz bu işlerin içine girmek istemiyoruz, işimize odaklanmak istiyorum ama maalesef bu sene biraz daha erken başladı. Sayın Selahattin Baki’nin de dediği gibi Fenerbahçe’nin lehine, aleyhine verilen, rakiplerin lehine, aleyhine verilen hakem kararları, bize göre hakem hataları, bazılarını kasıtlı olarak gördüğümüz bazı gelişmeler bizi fazlasıyla endişelendiriyor. Biz belki sesimizi çıkarmıyoruz ama milyonlarca taraftarın sesini dinlerseniz, çoğunluğun düşüncesi geçerli diye bakarsak, ciddi bir sıkıntı var. Dediğim gibi bu sene erken başladı. Geçen sezon 20’inci haftada şampiyonluğun en büyük adayıydık bahis sitelerine göre. Ondan sonra 7 maçımızda, 21 puanın sadece 3’ünü alabildik. O maçlar yaşadıklarımızı da hepiniz biliyorsunuz. Sonra sezonun ilerleyen döneminde ne dediler? Belli takımlara yakın olan medya kuruluşları, “Önce Fenerbahçe’yi doğradılar, şimdi başkalarını doğruyorlar” diye konuştu.

“HAKEM KARARLARINDA STANDARTSIZLIK VAR”

Ali Koç, bu sene kazandıkları maçlar da dahil olmak üzere kendilerini rahatsız eden bir standartsızlık olduğunu dile getirerek, “Yani hakem kararlarında lehte ve aleyhte, oynadığımız bazı takımlar için de söyleyebilirim, müthiş bir standartsızlık var. VAR kararlarında müthiş bir standartsızlık var. Bu sadece Fenerbahçe’ye özel bir durum da değil. Özellikle Antalyaspor, Sivasspor ve başka bazı kulüplerimiz de ciddi bir serzeniş içindeler. O yüzden bu konuda görüş belirtmenin faydalı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bir hakem krizi var. Bu sezona has, bu federasyona has, bu MHK’ye has bir durum değil. Ne yazık ki Türkiye’de şu olgu yerleşmiş vaziyette. Keşke bu olguyu değiştirebilsek. O da ‘Türkiye’de şampiyonluklar sadece saha içinde kazanılmıyor’ olgusu. Bu çok acı bir durum aslında. Bunu kanıksadık. Çok insanlar inanıyor. Ben inanmak istemiyorum ama inanmak durumunda kalıyorum. Bu olguyu hep beraber, tüm paydaşlar değiştirmeliyiz. Değiştirmek için yapısal değişiklikler, reform derecesinde, devrim derecesinde adımlar atmamız lazım. Federasyonlar değişiyor, federasyon başkanları değişiyor, MHK değişiyor, MHK Başkanları değişiyor. Değişmeyen bir şey var: Kriz. Krizler değişmiyor. Hakemlerin yarattığı krizler, özellikle odağında Fenerbahçe’nin olduğu hakem krizlerinden Türk futbolunun kaosa sürüklendiğini görüyoruz. Evet hakemlik çok zor bir meslek. Çok çok zor bir meslek. Zamanı geliyor biz bile televizyondan yavaş çekimden tam adını koyamadığımız pozisyonlar oluyor. Evet zor bir meslek ama bu kadar kötü yönetmek çok daha zor. Türk futbolundaki genel hakem performansına baktığınızda bu kadar düşük performans, bu kadar hata bence meslekten de daha zor. Bunun üzerine bir de VAR geldi. Çizgi teknolojisinden konuşalım. Bakılıyor, neredeyse yüzde yüz isabetli kararlar veriliyor. Tabii VAR çeşitli pozisyonlara baktığı için bu kadar net değil. Ama insanlar ne bekler VAR gelince? Sıfır hata kolay değil ama minimize edilmiş. İnsanın olduğu yerde her zaman hata olur. Bu teknoloji iyi kullanılırsa hata verir” şeklinde konuştu.

Bu Haberi Paylaşın