ABD’de Bir İlk Yaşanıyor FDA Onaylı Elektronik Sigara

Amerika Bileşik Devletlerinde ilk defa bir elektronik sigara sağlığa çok zararlı bulunmayarak ilgili kurum tarafından satışında bir sakınca görülmediği bildirildi. Tüm tıbbi malzemelerin sağlık kullanımlarını gözden geçiren onaylayan bir kurum olan devletin Gıda ve İlaç Dairesi olarak bilinen (FDA) ilk kez bir elektronik Sigara için onay verdi. Satışı için düğmeye bastı. Bunu da ABD basınına kendi basın kanalıyla bizzat duyurdu.

Elektronik Sigara Nedir

E-sigara olarak bilinen elektronik sigara, kişinin nikotin alma ihtiyacını gidermek için tasarlanmıştır. Bunu söylemek yapar; içerisinde nikotin bulunan yağ yapılı esanslı bir çeşit sıvıyı ısıtarak solunabilecek bir buhar haline dönüştürür. Isınma sonucu oluşan buharı sigara gibi kullanılarak çekip, yine maddenin ciğerlere nüfus etmesini sağlayan bir cihazdır.

Bu cihaz genelde sigara bırakmak için alternatif ürün olarak kullanılmak istense de aslında sigaradan daha az zararlı bir madde olduğu da söylenemez. Ayrıca sigarayı bıraktırmak konusunda kesin bir formül olduğu da kanıtlanmış değildir. Bütün bu bilinen olumsuz yargıları aşarak ABD’ de FDA tarafından onay alan elektronik sigara daha olumlu kanaatler verecek düzeydedir.

Her yaşta sigara içmenin desteklenmemesi gerektiğini savunan FDA en azında gençlerin elektronik sigara ile başlayıp bırakma olasılığını ülkede yıllarca sigara içen yaşlı bir nüfusa sahip olmak tan daha iyimser baktığını söyleyerek şartlarına ve özelliklerine bakarak  bir elektronik sigaranın satışının yapılmasını onayladığını hatta destek verdiğini tüm ilgililerine duyurdu.

FDA tarafından onay alan satışına destek verilen üç adet elektronik sigara Vuse marka olup RJ Reynolds a ait olduğu bilgisine ulaşıldı.

FDA ‘dan Onay Alan Elektronik Sigaralar

Vuse elektronik sigaralar özellikle genç kesim arasında çok rövanşta olan bir üründür. Daha çok meyve ve farklı esabslara ait aramaları tercih eden genç kesim, bu markanın sigaralarının genelde tütün aromalı olduğunu belirtiyor yine de gördüğü ilgide bir azalma olmuyor.

Satışı yapılan bu elektronik sigaraların FDA tarafından daha çok hangi kesim tarafından kullandığı kaydedilip farklı sorulara cevap verebilecek istatistikler edinilmeye çalışılıyor. 

Daha önce neredeyse 2016’dan beri firmaların çalışmaları sürüyordu fakat FDA elektronik sigara satışını onaylamamıştı. FDA onaysız bu gibi ürünlerin ise satışı yasaktır ve sağlığı tehdit eden bir ürünü FDA’nın onaylamaması hakkı her zaman vardır.

Bu Haberi Paylaşın