ABD ödemeleri yapılan F-35’lere el koydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Brüksel’e gitmeden önce basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Brüksel’e hareket ediyoruz. NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO, farklılaşan tehditler karşısında kendini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor.”

PKK/YPG’nin Afrin’deki hastane saldırısına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrin’deki hastaneye yönelik terör saldırısında 14 sivil şehit oldu, 32 kişi yaralandı. Bu saldırı PKK/YPG’nin nasıl vahşi bir örgüt olduğunun göstermiştir. Bu alçakların döktüğü kanın hesabını soracağız.” dedi.

Azerbaycan ziyareti

Brüksel ziyaretinin ardından Azerbaycan’a gideceğini de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO Zirvesi sonrasında kardeşim Aliyev ile davetine icabetle Azerbaycan’a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğim. Süreç içerisinde Azerbaycan Karabağ’da tarihi bir zafere imza atarak 30 yıllık işgale son vermiştir. 10 Aralık 2020’de Bakü’de düzenlenen Zafer Geçit Töreni’ni izlemiştim. Bu kez zaferin kazanıldığı topraklara gideceğiz. Şuşa’yı inşallah ziyaret edeceğiz. 16 Haziran’da A Milli Futbol Takımımızın Galler’le oynayacağı maçı da Aliyev ile izleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi öncesi ABD Başkanı Biden ile bir araya geleceğini ve ele alacakları konuları paylaştı.

“ABD parası ödenen F-35’lere el koydu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“Birinci derecede ABD-Türkiye ilişkilerini masaya yatırmak gerekiyor. Dedikoduları geride bırakarak neler yapmamız gerekiyor, bunu konuşacağız.

24 Nisan, maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil.

Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye ABD ile NATO’da müttefik bir ülke. İki müttefikin NATO ile uzaktan yakından alakası olmayan Ermeniler konusunda bize karşı bir yaklaşıma girmesi bizi rahatsız etmiştir. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değil.

Savunma sanayisine yönelik birçok masa üstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur.

F-35 konusunda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde, ahdini yerine getirmeyen bir ABD vardır. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Ciddi manada parça alma işlemini Türkiye’den yaptıkları halde, 700 750 civarında parçayı veren Türkiye var. 5 F-35 verilmiştir, bu F-45’lere el koymak suretiyle gönderilmemiştir.”

Merkez Bankası rezervi

Merkez Bankasının rezervleri ile ilgili de açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Merkez Bankamızdaki döviz rezervi 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Ülkelerin kendi yerel paraları ile ticaretleri ve para takası anlaşması ile gerçekleşiyor. Yakın zamanda Çin’le önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin’le 2.4 milyar dolarlık swap anlaşmamız vardı. Bu rakamı 3.6 milyar dolarlık bir anlaşmayla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk. Bu Türkiye’nin sıçraması oldu.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın