5 Adımda İmplant Aşamaları 14
İmplant aşamaları bu tedaviyi yaptıracak olanların merakla takip ettiği bir konudur. Oldukça titizlik isteyen bu tedavi hastalar için korkutucu olduğu kadar oldukça zorlu da geçmektedir. Farklı nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine yapay diş kökü olarak kullanılan implant aşamalar halinde yapılmaktadır.
Son yıllarda en çok uygulanan ve cerrahi işlemlerden olan implant aşamaları 5 bölümden oluşmaktadır. Doğru planlama ve tecrübeli hekimlerle aslında düşünüldüğü kadar da zorlu olmayan bu işlem hakkında tüm merak edilen sorular aşağıda cevaplanmıştır.
5 Adımda İmplant Aşamaları
İmplant tedavisinin başarılı olması için sürecin özenle planlanması gerekir. İşte zorlu ve oldukça acılı olan implant aşamaları süreci ve implant nasıl takılır sorusunun cevabı aşağıda verilmiştir.- Muayene ve Planlama: Muayenede diş hekimi hastanın çene yapısını, dişlerini ve genel ağız sağlığını inceler. İmplant uygulaması yapılmadan önce mutlaka hastadan 3 boyutlu diş tomografisi alınır. Radyolojik görüntüde dişlerin, çenelerin 3 boyutlu olarak kesitsel görüntüleri alınır ve implant uygulaması planlanan bölgede çene kemiği değerlendirilir.
- İmplantın Uygulanması Aşaması: Gerekli planlamalar yapıldıktan sonra artık operasyon kısmına geçilir. Öncelikle hastanın çene ve diş bölgesi acı hissetmemesi için lokal anestezi ile uyarılır. İmplantın uygulanacağı yuvalar açılır ve implant yuvalara yerleştirilir. İmplant yerleştirme işlemi implant sayısına ve cerrahi işleme bağlı olarak değişmektedir.
- İmplant Uygulanan Alanın İyileşme Aşaması: İmplant aşamaları üçüncü bölümde çene kemiğine yerleştirilen implantların kemikle bütünleşmesi beklenir. İmplantın kemikle bütünleşmesi 3 ile 6 ay arasında değişir. Süreç sonunda implant kemikle bütünleşir ve diş kökü görevini görür.
- İmplantın İyileşme Süreci Sonrası Değerlendirmesi Ve İyileşme Başlıklarının Takılması: Bu aşama da öncelikle panaromik röntgenler çekilir. Ve implantların sağlığı radyolojik olarak değerlendirilir. Daha sonra implantlarınızın olduğu dişlerinize ufak kesiler atılarak implant kapakları çıkarılır ve iyileşme başlıkları takılır.
- Protezin Yerine Yerleştirilmesi: İmplant aşamaları son bölümde taç denilen yapay kısım implanta yerleştirilir. Taç ağza tam oturdu mu oturmadı mı deneme yapılır. Karar verildikten sonra diş takılır. Bir süre hassasiyet olur. İyileşme süresi 5 ile 9 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uymalı, ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.
Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?
İmplant tedavilerinde planlı ve sorunlara odaklı bir implant aşamaları süreci geliştirilirse başarısız olma ihtimali çok düşük olan bir işlemdir. Ancak nadiren de olsa başarısızlıkla sonuçlanan implant aşamaları da bulunur. Başarısız bir implantın belirtileri aşağıda verilmiştir.- Çok Şiddetli ve hiç geçmeyen diş ağrısı
- Diş etlerinde enfeksiyon ve iltihaplanma
- Diş etlerinde çekilme sorunu
- Devam eden uzun süreli diş apnesi
- Yerinden çıkmış, oynamaya başlamış implant
- Çiğnemede zorlanma
- Dil ve dudak uyuşması, karıncalanma