19 İl için turuncu ve sarı kodlu uyarı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 7 il için turuncu, 12 il için ise sarı kodlu uyarı yaptı.

Türkiye genelinde hava durumu mevsim normallerinde devam ediyor. Son 2 gündür bunaltan sıcakların etkisinin ne zaman azalacağı ise merak konusu oldu.

Meteoroloj, 3-9 Temmuz için bir haftalık hava durumu raporunu yayımladı ve “Genellikle mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının hafta sonundan itibaren ülkemiz genelinde azalacağı, iç ve batı kesimlerde mevsim normalleri civarında, yer yer altında seyredeceği tahmin ediliyor.” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Batı Akdeniz, Batı ve Orta Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunun sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Çorum, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Yağış alan yerlerde 4 ila 8 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeybatı, doğu kesimlerde güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Çorum, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Meteoroloji Türkiye genelindeki hava durumu raporunu açıklarken 7 il için turuncu, 12 il için ise sarı uyarı ile kuvvetli gökgürültülü yağış uyarısında bulundu.

Sinop, Çorum, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Afyonkarahisar, Kütahya, Kocaeli ve İstanbul’da ise sarı kodlu kuvvetli yağış uyarısı yapıldı.

Buna göre yarın Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Sakarya için turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısı yapıldı.

Turuncu ve Sarı kodlu uyarı nedir?

Turuncu Uyarı: Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Sarı Uyarı: Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

İLKHA

Bu Haberi Paylaşın